Група активисти в петък хвърлиха грахова супа върху шедьовър на Винсент ван

...
Група активисти в петък хвърлиха грахова супа върху шедьовър на Винсент ван
Коментари Харесай

Климатични активисти отново поругаха картина на Ван Гог, този път в Рим

Група активисти в петък хвърлиха грахова чорба върху шедьовър на Винсент ван Гог в Рим в митинг, който предизвестиха, че ще продължи, докато не се обърне повече внимание на изменението на климата, оповестява RFI.

" Сеячът ", картина от 1888 г. на холандския художник, изобразяваща фермер, който сее земята си под преобладаващо слънце, беше изложена зад стъкло и неповредена. Четирима деятели са задържани.

Климатичните деятели от Last Generation нарекоха митинга си  " обезверен и научно аргументиран зов, който не може да се схваща като елементарен вандализъм ".

" Ненасилствените директни дейности ще продължат, до момента в който жителите не получат отговор от своето държавно управление относно исканията за прекъсване на газа и въглищата и вложение в най-малко 20 GW възобновими енергийни източници ", се споделя в изказване.

Видеоизображения, направени от вътрешността на музейна изложба, препълнена с гости, демонстрират две млади дами, които хвърлят течно вещество върху картината.

След това те и трета жена се виждат да залепват ръцете си за стената, чуват се викове на гости " Не ви ли е позор " и " Неблагородници ".

Климатичните деятели направиха поредност от офанзиви - употребявайки чорба, торта или картофено пюре - в Европа през последните седмици.

Те поругават шедьоври като " Мона Лиза " на Леонардо да Винчи в Лувъра в Париж или " Момиче с перлена обица " от Вермеер в музея Маурицхейс в Хага.

През октомври групата Just Stop Oil хвърли доматена чорба върху " Слънчогледите " на Ван Гог в Националната изложба в Лондон.

" Всичко, което бихме имали право да видим в нашето настояще и нашето бъдеще, се замъглява от същинска и неизбежна злополука, тъкмо както това грахово пюре покри картината... ", коментира Last Generation в изказването си в петък.

Италианският министър на културата Дженаро Санджиулиано осъди митинга, като го назова " непочтен акт, който би трябвало да бъде строго наказан ".

" Културата, която е в основата на нашата еднаквост, би трябвало да бъде защитавана, сигурно не употребена като мегафон за други форми на митинг ", сподели Санджиулиано в изказване.

" Сеячът " е изложен в Римския замък Бонапарт, част от галерия от 50 картини на холандския занаятчия Ван Гог, заети от музея Kroller Muller в Отерло, Холандия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР